0
0
0

З чого роблять крейдяні дошки?

З чого роблять крейдяні дошки?

Головна асоціація зі школою у тих, хто закінчив її 20 років тому і раніше – чорна або зелена крейдяна дошка. Вона висіла у кожному класі та служила носієм для написання текстової інформації. Незважаючи на широке застосування маркерних аналогів, крейдяні дошки досі використовуються у шкільних класах та групах дитячих садків. Про нюанси виробництва крейдових дощок ми поговоримо нижче.

Крейдяна дошка: виготовлення деталей

Крейдяна дошка – демонстраційне обладнання для написання крейдою або крейдовим олівцем. Конструктивно вона складається з панелі з грифельним покриттям, металевої або дерев'яної рами як підсилювач, захисні кутки і полиці в нижній частині для розміщення губки, крейди. Такий бачать продукцію покупці.

Вітчизняний ринок представлений двома типами дощок:

  • крейдяні дошки на твердій основі;
  • дошки на м'якій основі, де як покриття використовується плівка.

На досвіді десятків тисяч користувачів доведено, що дошка на твердій основі – більш практичний, довговічний та зручний у користуванні варіант. Тверда основа забезпечує міцність та більшу стійкість до механічних пошкоджень, тому такі вироби прослужать довше. Спеціальна фарба для крейдової дошки міцніша, має оптимальну контрастність, у порівнянні з плівкою.

В якості матеріалу для виготовлення панелі використовують:

  • МДФ – плити шліфовані двосторонні, товщина яких становить 0,4, 0,6 або 0,8 см. Гладка поверхня МДФ ідеально підходить для ґрунтовки та багатошарового фарбування. Якщо взяти для виготовлення дошки панель товщиною менше 4 мм, готовий виріб гнутися і не забезпечить потрібної стійкості до механічних впливів;
  • ДВП – бюджетний варіант. Він здатний вбирати вологу і не такий стійкий до ударів, навантажень на згин. Якщо користуватися такою дошкою у вологому приміщенні, вона може деформуватися і незабаром вийде з ладу. Крім того, невелика товщина плит, які частини використовують під час виготовлення дощок, ще більше посилює деформування плит. Єдиний плюс – менша вартість порівняно з МДФ;
  • Фанера – матеріал оптимальної твердості, який стійкий до дії вологи. Вартість його вище, ніж МДФ, а текстура крейдової дошки не гладка - з шорсткістю і канавками. Тому досягти ідеальної рівності та дзеркальної поверхні дуже складно.

Панель для виготовлення дошки грунтують, після чого наносять фарбу для крейдової дошки. Це розчин із частинок заліза, сполучних та інших компонентів. Покриваючи поверхню таким складом, ви додаєте магнітні властивості. Для створення ідеально рівної поверхні знадобиться кілька шарів фарби.

Після цього обладнання посилюється алюмінієвою рамою, яка захищає від деформації, пластмасовими куточками та спеціальною полицею в нижній частині.

Переваги крейдової дошки

На відміну від маркерної, меламінова маркерна дошка має безліч переваг:

  • нижче вартість, що є актуальним для покупців з обмеженим бюджетом на аксесуар;
  • менші витрати на догляд та користування. Писати на дошці можна звичайною крейдою, а не спеціальним сухостираємим маркером, витирати - губкою або мокрою ганчіркою;
  • можливість продовжити експлуатаційний термін, покриваючи поверхню грифельною фарбою. Якщо рівномірно нанести склад, вдасться оновити дошку як зовні, так і функціонально;
  • стильний вигляд. Питання, звичайно, спірне: комусь подобаються презентабельні яскраво-білі маркерні дошки, іншим – поверхні з матовим чорним покриттям, яке, до речі, вписується у сучасні інтер'єри.

Про виготовлення крейдових дощок та догляд за ними можна знайти інформацію в нашому блозі.

Коментарі