0
0
0

Огляд основних інструментів для самоорганізації

Огляд основних інструментів для самоорганізації

Уявіть собі на хвилину: ви отримали суперздатність, яка дозволяє виконувати задумане, незалежно від зовнішніх обставин або особистих факторів. Наприклад, вирішили встати о 6-й ранку і до третьої години дня закрити всі дедлайни - і зробили, незалежно від бажання спати і стану організму в цілому. Задумали три рази на тиждень відвідувати тренажерний зал, встигаючи зробити всі завдання до нього – і тут все виходить, забезпечуючи чудові результати. Все написане вище – це самодисципліна у дії. Далеко не у всіх ця навичка вироблена настільки, як хотілося б. Але змусити себе точніше і чітко дотримуватися списку справ можливо. Як посилити самодисципліну та які інструменти тайм-менеджменту будуть корисними, читайте нижче.

Що дає самодисципліна

Самоорганізація та самодисципліна – це якість, яка змушує нас робити у певний момент те, що потрібно, а не те, що хочеться. Звичайно, в ідеальному паралельному вимірі всі ми живемо і працюємо з наказу серця, отримуючи від кожної секунди задоволення. Але реальність така, що часто доводиться долати власне небажання, страх, ліньки та виконувати заплановані, потрібні зараз або для перспективи завдання. Ключовий момент у механізмі самодисципліни – вміти відсувати негативні емоції та асоціації, які виникають при згадці про якусь справу, і робити щось, рухаючись за вольовим компонентом.

Самодисципліна потрібна практично в будь-якій справі – на роботі, у спорті, вивченні іноземних мов, навіть щоденних рутинних обов'язках, чищення зубів чи необхідність вчасно укладатися спати. Без неї ви не зможете доводити до кінця розпочате, адже завжди буде купа відмовок – хвороба, погана погода, неідеальне самопочуття тощо.

Як розвинути самоорганізацію? Звичайно, взяти та стати обов'язковою людиною не так просто, як здається. Але важливо розрізняти негативні емоції та тригери, розбирати їх та розуміти, що саме стає на вашому шляху. Але постійно примушувати себе до виконання чогось енергетично витратно – витрачається когнітивний ресурс, поповнити який допоможе невелика прогулянка або розминка, корисний перекус із глюкозою у складі, коротка зміна діяльності як відпочинок.

Технології самоорганізації

Отже, якщо ви не знаєте, як зайнятися самоорганізацією, правила є нижчими для вас.

  1. База нормального функціонування організму та працездатності – збалансоване харчування та режим сну. Відсутність повноцінного нічного відпочинку тут же дається взнаки: відчувається фізична слабкість, емоційна дратівливість і неможливість сконцентруватися. Те саме стосується і харчування: інтервали між їдою повинні бути витриманими, а сам раціон – багатим і різноманітним. Щоб організувати цей процес, купіть планер на стіну та плануйте меню на тиждень, записуючи рецепти на поверхні дошки.
  2. Принципи організації роботи менеджера мають на увазі чітке тимчасове планування. Для цього наперед готуйте списки справ на день, тиждень, місяць. Виділяйте рядові завдання та глобальні цілі, до досягнення яких необхідно зробити багато невеликих кроків.
  3. Щоб зберігати високу розумову здатність мозку, періодично опановуйте нові навички, витрачаючи на це трохи часу. Так, планер вивчення англійської з планами занять допоможе довести до досконалості знання мови.
  4. Щоб залишатися мотивованим та помічати динаміку у розвитку самоорганізації, записуйте свої досягнення. Допоможе у цьому дошка-фліпчарт з маркерами та губкою для витирання в комплекті.

А підібрати обладнання для розвитку особистісних якостей можна в каталозі магазину ТСО.

Коментарі