0
0
0

Як організувати місце для навчання вдома: корисні поради

Як організувати місце для навчання вдома: корисні поради

Проблеми з організованістю та самодисципліною школяра – не рідкість. Причини цього – неуважність дитини, відсутність мотивації до навчання. А ще – неправильно організоване робоче місце вдома: умови можуть не відповідати санітарно-гігієнічним нормам, та й загалом навчатися у кімнаті некомфортно. У чому полягає організація робочого місця школяра вдома та що потрібно зробити для облаштування сприятливих умов, читайте нижче.

Ергономіка робочого місця: основні засади

Ергономіка – це наука про організацію комфортного робочого чи житлового простору, який сприятиме ефективному виконанню роботи, створенню комфортабельної обстановки. Ключові принципи ергономіки:

  1. Зручне робоче місце. Це означає, що в ідеалі для продуктивної роботи або навчання людина має сидіти на комфортному кріслі. Бажана підтримка хребта в анатомічно правильному положенні, в міру м'яке крісло, яке не дозволяє м'язам напружуватися. Зігнуті в колінах ноги повинні утворювати прямий кут, ступні повністю стояти на підлозі, між колінами і краєм стільця відстань у ширину долоні.
  2. Розташування аксесуарів та пристрої для навчання. Вони повинні бути на відстані витягнутої руки, але не захаращувати поверхню столу і не обмежувати рухи.
  3. Низький рівень шуму. Розташування поблизу джерел звуку збиватиме і не дасть сконцентруватися, що особливо заважає при необхідності щось завчити або запам'ятати.
  4. Комфортне, яскраве освітлення робочого столу. Якщо школяр - правша, лампа повинна розташовуватися з лівого боку і навпаки для шульги. Так дитина не закриватиме світло і кидатиме тінь від руки на стіл.
  5. Оптимальна температура повітря – обов'язковий компонент робочого місця у дитячій кімнаті. Ідеально – 20 градусів. Сильна спека або прохолода у кімнаті не сприяють продуктивній роботі, як і знижена вологість у приміщенні.
  6. Наявність всього необхідного та допоміжного обладнання. Йдеться про письмовий або комп'ютерний стіл, крісло, лампу, ноутбук або комп'ютер. Крім того, дитячі кімнати оздоблюють сучасним демонстраційним обладнанням. Так можна купити в Києві маркерну дошку або інші пристосування для ефективного планування та навчання.

Докладніше про те, що підвищить продуктивність навчання школяра, читайте нижче.

Як облаштувати місце для навчання: корисне обладнання

Даємо кілька лайфхаків, як зробити кімнату школяра ергономічною та трендовою у плані дизайну.

  • Якщо дитина обожнює малювати або часто виступає перед аудиторією, оформлення робочої зони у дитячій може включати встановлення фліпчарта, магнітно-маркерної дошки. Фліпчарт – це дошка на тринозі з коліщатками. До поверхні фліпчарта можна кріпити паперовий блокнот, а на покритті писати сухостираємими маркерами, кріпити картинки магнітами. Такими ж функціями має і дошка, крім кріплення для паперового блокнота. Радимо вибирати невелику мобільну дошку, яку можна переставляти з одного місця до іншого.
  • Планер на стіну – відмінний спосіб посилити організованість та самодисципліну школяра. Дошка-планер має компактні розміри та невелику вагу, кріпиться на стіні. На поверхні планера можна писати розклад уроків, список справ, які має виконати дитина.
  • Дизайн робочого місця підлітка урізноманітнить пробкова дошка – пристосування з натуральної пробки. На дошку можна кріпити фото, нагадування, паперові листки із важливою інформацією. Корковий матеріал відновлює структуру після проколів та органічно вписується в обстановку.

Ознайомитись з характеристиками обладнання можна у нашому каталозі.

Коментарі